Låna på bostaden

Ska du renovera, köpa bil eller samla dyra lån i  ditt bolån? Det är några av flera anledningar till att utöka sitt bolån.

Genom att låna på bostaden får man oftast en lägre ränta jämfört med om man tar ett privatlån. Bankerna brukar också se positivare på din kreditvärdithet om du har bolån istället för privatlån.

Nu kan du enkelt se hur mycket du kan låna upp på din bostad innan du gör en riktig ansökan. Denna bolånekalkyl är helt kostnadsfri och det skapas ingen låneansökan mot bankerna, detta för att du själv ska kunna välja bank för ditt bolån och helt enkelt slippa onödiga samtal imorgon!

Kalkylen är skapad av oss för att ge en indikation. Bankerna gör sina egna kalkyler och värderar parametrar på olika sätt men vi hjälper dig få en indikation.

Vi kommer däremot lista några banker som vi samarbetar med och som kan passa dina behov, men du väljer helt o hållet själv hur du vill gå vidare.

Hur mycket är din bostad värd?
Hur mycket bolån har du idag?
Beräkna
Gå tillbaka

Ditt resultat *

Låneutrymme
Nuvarande belåningsgrad

De flesta banker och långivare tillåter en belåningsgrad upp till 85%.

* Banker och långivare står för sin egen bedömning av hur mycket du/ni kan låna. Detta är endast en indikativ vägledning baserat på din angivna information.

Visa långivare och förmedlare

Jämför bolån

Hur mycket får jag låna - Zensum

Zensum samlar in erbjudanden från olika banker så att du kan se var du kan få den lägsta räntan – Zensums mål är att du ska få bättre lånevillkor och lägre kostnader. Zensums låneförmedling är helt kostnadsfri för dig som kund. gå vidare får att få svaret på frågan: hur mycket får jag låna?

Hur mycket får jag låna? - bluestep bank

Bluestep Bank är ett modernt alternativ till andra banker som ger fler möjlighet till att ta ett bolån och att kunna äga sitt boende oavsett anställningsform och kredithistorik.

Hur mycket får jag låna baserat på inkomst - läs mer hos Hypoteket

Hypoteket är en helt digital bolåneutmanare som utmanar storbankerna med lägre räntor och en enkel och smidig process. Som kund hos Hypoteket behöver du aldrig mer oroa dig för om din boränta är bra eller dålig. Hypotekets räntor är färdigförhandlade och alltid konkurrenskraftiga. Idag kan ett genomsnittligt hushåll spara över 10 000 kr per genom att flytta sitt bolån till Hypoteket. Att flytta sitt bolån är enkelt eftersom Hypoteket tar hand om allt jobb. Hypoteket har dessutom Sveriges nöjdaste bolånekunder enligt Trustpilot.

Hur mycket får jag låna? Läs mer hos Lånekoll

Lånekoll är experter på lån och krediter. Deras uppgift är att vara din expert, och ge dig de bästa alternativen.

Oavsett om du är börshaj eller sifferskraj förtjänar du att veta hur det ligger till. Därför finns Lånekoll – en tjänst som hjälper dig skaffa koll på dina lån. Lånekoll hjälper dig att hitta rätt bolån, skaffa lånelöfte, förhandla ett nytt bolån eller omförhandla ditt nuvarande bolån.

Fördelar med Lånekoll

  • Få låneerbjudanden från fler än 30 banker
  • Lån vid betalningsanmärkningar
  • Signera med BankID – snabbt och enkelt
  • Svar inom 10 minuter
  • Löser skuld hos Kronofogden vid fast anställning
  • Lån utan säkerhet
  • Direktutbetalning – du slipper vänta
  • Vi förhandlar de bästa villkoren för dig – helt kostnadsfritt
  • Personlig service och rådgivning

Låna på bostad

Att låna upp på sin bostad, även känt som att utöka sitt bolån, kan vara en smart lösning när du behöver finansiera stora projekt eller förbättringar i ditt hem. Det kan handla om allt från att renovera badrummet till att bygga en tillbyggnad eller installera energieffektiva förbättringar som bergvärme. Genom att använda din bostad som säkerhet kan du få tillgång till en större summa pengar till en lägre ränta än många andra typer av lån.

En av de vanligaste anledningarna till att låna upp på sin bostad är för att finansiera renoveringar eller tillbyggnader. Genom att utöka ditt bolån kan du få tillgång till de medel du behöver för att förbättra din bostad och öka dess värde. Det kan vara allt från att byta ut köket till att lägga om taket eller skapa ett extra rum. Att investera i din bostad genom att göra sådana förbättringar kan inte bara göra ditt hem mer bekvämt att leva i, utan det kan också öka värdet på din egendom.

När du funderar på att låna upp på din bostad är det viktigt att förstå hur mycket du kan låna och vilka kostnader som är involverade. Vanligtvis kan du låna upp till 85 procent av marknadsvärdet på din bostad. Men det är viktigt att komma ihåg att ju mer du lånar, desto mer kommer du också att behöva amortera enligt de gällande amorteringskraven.

Om du har ett befintligt bolån är det viktigt att förstå att eventuella nya lån du tar för att utöka ditt bolån kan medföra avgifter för att utfärda nya pantbrev eller pantsätta din bostad. Dessutom kan de nya amorteringskraven som införts sedan juni 2016 också gälla för det utökade lånet.

Innan du ansöker om att utöka ditt bolån är det en bra idé att få en uppskattning av din bostads aktuella marknadsvärde. Detta kan hjälpa dig att bestämma hur mycket du kan låna och vilka förbättringar som är mest kostnadseffektiva för att öka värdet på din bostad.

 

Belåningsgrad

Belåningsgraden är en viktig faktor att ha koll på när det kommer till ditt bolån. Den indikerar hur stor del av din bostad som är belånad i förhållande till dess marknadsvärde. Det kan vara avgörande för att förstå din ekonomiska situation och dina möjligheter när det gäller att utöka ditt bolån eller göra förändringar i din bostad. Här är allt du behöver veta om belåningsgraden på ditt bolån:

Varför belåningsgraden är viktig

Belåningsgraden spelar en stor roll när du ansöker om ett bolån. Banken tar hänsyn till din belåningsgrad för att bedöma risken med att låna ut pengar till dig. Ju högre belåningsgrad du har, desto högre risk bedöms lånet vara, vilket kan påverka räntan du erbjuds. Dessutom kan belåningsgraden påverka möjligheten att utöka ditt bolån i framtiden eller att ta ut nya lån med bostaden som säkerhet.

Hur påverkar belåningsgraden räntan på bolånet?

Din belåningsgrad kan påverka den ränta du erbjuds på ditt bolån. Generellt sett kan en lägre belåningsgrad leda till en lägre ränta, eftersom det anses vara mindre riskabelt för banken att låna ut pengar till någon med en lägre belåningsgrad. Å andra sidan kan en hög belåningsgrad resultera i en högre ränta, eftersom risken för lånet bedöms vara högre.

Hur hög belåningsgrad får man ha?

Enligt bolånetaket som infördes 2010 får belåningsgraden inte överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde. Det betyder att du måste kunna finansiera åtminstone 15 procent av bostadens värde med egna pengar för att få ett bolån.

Hur räknar jag ut min belåningsgrad?

För att räkna ut din belåningsgrad dividerar du det totala bolånet med bostadens marknadsvärde. Till exempel, om du har ett bolån på 1 000 000 kronor och din bostad är värd 2 000 000 kronor, blir din belåningsgrad 50 procent.

Vad medför belåningsgraden för amorteringen?

Din belåningsgrad påverkar också hur mycket du måste amortera enligt amorteringskravet. Ju högre belåningsgrad du har, desto mer måste du amortera. Om din belåningsgrad överstiger 50 procent måste du amortera enligt Finansinspektionens nya amorteringsregler.

Relaterade artiklar

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator på hurmycketkanjaglåna.nu Att ta ett bolån är en av de största ekonomiska besluten i livet, och det är viktigt att ha all information till hands för att göra ett välgrundat val. På...

Samla lån och krediter i ditt bolån

Samla lån och krediter i ditt bolån

Många där ute vet inte om att man kan låna upp på sitt bolån med ett utökningslån. Har man andra lån och krediter kan det vara fördelaktigt att samla dessa i ett bolån. Varför Samla Privatlån? I de...