Vad är lagfart och lagfartskostnad?

Allt du behöver veta om lagfart och lagfartskostnader

Att köpa en fastighet är en stor affär som kräver att du tar hand om många detaljer, inklusive att ansöka om lagfart och att förstå de kostnader som är förknippade med det. I Sverige är lagfarten ett viktigt juridiskt dokument som bevisar vem som äger en fastighet eller tomt. Låt oss ta en närmare titt på några av de vanliga frågorna och aspekterna gällande lagfart och dess kostnader.

Måste man ansöka om lagfart?

Ja, enligt lag i Sverige måste du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet när du köper en fastighet, oavsett om det sker genom köp, gåva, arv, bodelning eller dödsbo. Detta är ett viktigt steg för att säkerställa att ägarförändringen registreras korrekt.

Vad kostar en lagfart?

När du ansöker om lagfart måste du betala två avgifter: en expeditionsavgift och en stämpelskatt. Expeditionsavgiften är för närvarande 825 kronor och är fast. Stämpelskatten motsvarar vanligtvis 1,5 procent av köpesumman för fastigheten eller taxeringsvärdet, beroende på vilket som är högst. Detta är viktigt att ha i åtanke när du planerar dina ekonomiska resurser i samband med fastighetsköpet.

Behöver man betala lagfartskostnad vid gåva?

Vid förvärv av fastighet genom gåva eller arv behöver du vanligtvis inte betala stämpelskatt, men du måste fortfarande betala expeditionsavgiften på 825 kronor för att uppdatera informationen i lagfarten hos Lantmäteriet.

Att ansöka om lagfart skiljer sig från att ansöka om bostadslån

Det är viktigt att skilja mellan att ansöka om lagfart och att ansöka om ett bostadslån. Att ansöka om lagfart görs hos Lantmäteriet och kräver att du lämnar in korrekta dokument och betalar avgifterna. Däremot ansöker du om bostadslån hos din bank. Kom ihåg att det finns en tidsgräns för att ansöka om lagfart, vanligtvis tre månader från förvärvet av fastigheten.

För att ansöka om lagfart behöver du följande dokument:

  • Köpehandlingen i original, exempelvis köpebrev eller köpekontrakt.
  • Fullständig fastighetsbeteckning, inklusive traktnummer, kommun och fastighetsnummer.
  • Ett aktuellt värdeintyg utfärdat av en sakkunnig, såsom en fastighetsmäklare, fastighetsvärderare eller lantmätare.

För mer detaljerad information om hur du ansöker om lagfart och vilka dokument som krävs, kan du besöka Lantmäteriets officiella hemsida.

Att förstå processen och kostnaderna för lagfart är avgörande när du köper en fastighet i Sverige. Genom att vara väl förberedd och ha korrekt information kan du säkerställa en smidig övergång av ägandeskapet och undvika onödiga komplikationer längs vägen.

Anton Andersson

Författare

Anton Andersson har arbetat de senaste 10 åren inom bankvärlden och främst med bolån, ett ämne han anses vara expert inom. Med en ambition att göra svenskarna mer medvetna om bostadsmarknaden kommer det skrivas en hel del om marknadsläget, räntepolitik, hur du köper en bostad och alla andra funderingar som dyker upp när du funderar på hur du ska gå tillväga.

Relaterade artiklar

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator på hurmycketkanjaglåna.nu Att ta ett bolån är en av de största ekonomiska besluten i livet, och det är viktigt att ha all...