Ränteavdrag för bolån: En Guide för befintliga bostadsägare

Inledning: Ränteavdrag och skattereduktion är centrala delar av den svenska skattelagstiftningen som påverkar många medborgare. I denna artikel kommer vi att utforska hur dessa förmåner fungerar och ge praktiska tips för att maximera deras fördelar.

Vad är ränteavdrag?

Räntekostnader för bolån, billån och andra lån är avdragsgilla och du får tillbaka en del av kostnaderna i skatteåterbäringen. Ränteavdraget sker automatiskt och du kan se det i din inkomstdeklaration.

Hur stort är ränteavdraget?

Hur mycket man får tillbaka från ränteavdraget beror på hur mycket du betalar i ränta årligen.

  • du får tillbaka 30% av alla räntekostnader upp till 100 000 kronor
  • om du betalar mer än 100 000 kr i räntekostnader får du tillbaka 21% på det överskjutande värdet.

Om du exempelvis har 120 000 kr i räntekostnader får du tillbaka

(100 000 * 0,3) + (20000*0,21) = 34 200 kr.

Men, bara för att ränteavdraget är 34 200 kr betyder inte det att du får tillbaka just det beloppet. Om du fått ränteintäkter eller om din arbetsgivare t.ex har betalat in för lite eller för mycket skatt justeras även den skatten i vad du får tillbaka eller betalar i skatteåterbäringen.

Vilka räntekostnader inkluderas i ränteavdraget?

I räntekostnader för ränteavdraget inkluderas t.ex. bolån, billån och privatlån. Men även om du har löst ett bolån och betalat en ränteskillnadsersättning då ränteskillnadsersättningen räknas som en räntekostnad.

Ränteavdrag i höga räntelägen

När räntorna för lån i allmänhet höjs får du betala mer i räntekostnader och det påverkar också hur mycket du eventuellt får tillbaka i skatteåterbäringen.

Anton Andersson

Författare

Anton Andersson har arbetat de senaste 10 åren inom bankvärlden och främst med bolån, ett ämne han anses vara expert inom. Med en ambition att göra svenskarna mer medvetna om bostadsmarknaden kommer det skrivas en hel del om marknadsläget, räntepolitik, hur du köper en bostad och alla andra funderingar som dyker upp när du funderar på hur du ska gå tillväga.

Relaterade artiklar

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator på hurmycketkanjaglåna.nu Att ta ett bolån är en av de största ekonomiska besluten i livet, och det är viktigt att ha all...