Kostnader för lagfart

Att få lagfart är inte gratis, och dess kostnader kan variera beroende på flera faktorer. De huvudsakliga kostnadskomponenterna är stämpelskatt och expeditionsavgift.

  1. Stämpelskatt: Stämpelskatten är en avgift på 1,5 % av antingen köpeskillingen för fastigheten eller dess taxeringsvärde, beroende på vilket som är högst. Detta innebär att ju högre köpeskillingen är, desto högre blir stämpelskatten.
  2. Expeditionsavgift: Förutom stämpelskatten betalas även en expeditionsavgift till Lantmäteriet. Denna avgift täcker kostnaden för behandlingen av ansökan och för närvarande ligger den på 825 kronor.

Vill du läsa mer om varför lagfart finns kan du läsa mer här.

Exempel på Lagfartskostnader

Kostnader för lagfart beror på hur du har förvärvat fastigheten.

  1. Köp av Fastighet:
    • Låt oss säga att du köper en fastighet för 5 miljoner kronor. Stämpelskatten kommer då att vara 1,5 % av detta belopp, vilket motsvarar 75 000 kronor. Till detta läggs expeditionsavgiften på 825 kronor, vilket ger en total lagfartskostnad på 75 825 kronor.
  2. Arv eller Gåva av Fastighet:
    • Om du ärver, fått en fastighet som gåva eller via bodelning behöver du i vissa fall inte betala stämpelskatt. Däremot måste man betala expeditionsavgiften på 825 kronor då det är en kostnad för att lagfarten ändras.

Avslutande Tankar

Att förstå kostnaderna för lagfart är en viktig del av fastighetsförvärvsprocessen. Genom att ha klara exempel och en tydlig överblick över dessa kostnader kan man bättre planera och förbereda sig för de ekonomiska aspekterna av att äga en fastighet. Kom ihåg att alltid rådfråga en professionell för råd som är skräddarsydda för din specifika situation.

Här kan du få en indikation på hur mycket du får låna

Anton Andersson

Författare

Anton Andersson har arbetat de senaste 10 åren inom bankvärlden och främst med bolån, ett ämne han anses vara expert inom. Med en ambition att göra svenskarna mer medvetna om bostadsmarknaden kommer det skrivas en hel del om marknadsläget, räntepolitik, hur du köper en bostad och alla andra funderingar som dyker upp när du funderar på hur du ska gå tillväga.

Relaterade artiklar

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator på hurmycketkanjaglåna.nu Att ta ett bolån är en av de största ekonomiska besluten i livet, och det är viktigt att ha all...