Skattejämkning av bolån – Allt du behöver känna till

Skattejämkning av bolån är en förmånlig möjlighet för många svenskar som äger sin bostad och finansierar den med ett bolån. Det kan hjälpa dig att minska din skatt och göra boendet mer överkomligt. I denna artikel kommer vi att utforska hur skattejämkning av bolån fungerar och vad du behöver veta när du överväger att dra nytta av denna förmån.

Hur fungerar Skattejämkning bolån?

Skattejämkning av bolån innebär att du kan minska din beskattningsbara inkomst genom att dra av en del av dina räntekostnader på ditt bolån. Detta görs genom att du rapporterar dina räntekostnader i din deklaration. Skatteverket beräknar sedan hur mycket din beskattningsbara inkomst minskar med hjälp av dessa avdrag, vilket i sin tur leder till en lägre skatt att betala.

Hur mycket kan man få i Skattejämkning?

Den exakta summan du kan få i skattejämkning beror på dina räntekostnader och din skattesituation. Skatteverket har en schablon för hur mycket räntekostnader du kan dra av, och den kan variera över tid. För 2023 är den maximala schablonen för ränteavdraget 30 000 kronor per person. Detta innebär att du kan dra av upp till detta belopp från din beskattningsbara inkomst.

Hur gör man för att få skattejämkning?

För att få skattejämkning av ditt bolån behöver du rapportera dina räntekostnader i din deklaration. Detta görs enkelt genom att fylla i rätt formulär och inkludera informationen om ditt bolån och dina räntekostnader. Skatteverket kommer sedan att beräkna ditt skatteavdrag baserat på denna information.

När är det värt att jämka?

Skattejämkning av bolån kan vara värt att överväga om du äger din bostad och har ett bolån. Det kan särskilt vara förmånligt om du har höga räntekostnader och därmed har möjlighet att dra av en större del av din beskattningsbara inkomst. Det är också viktigt att hålla koll på schablonbeloppet och se till att du inte överskrider det, eftersom du inte kan dra av mer än det maximala beloppet.

Exempel: Maria och Anders

Låt oss titta på två fiktiva personer, Maria och Anders, och hur skattejämkning av deras bolån kan se ut i olika situationer.

Maria – Storstadslivet:

Maria bor i en storstad och äger en bostadsrätt värderad till 10 miljoner kronor. Hon har ett bolån på 7 miljoner kronor med en ränta på 2,5%. År 2023 betalar hon 175 000 kronor i ränta. Hon kan dra av det maximala schablonbeloppet på 30 000 kronor från sin beskattningsbara inkomst, vilket minskar hennes skatt.

Anders – Småstadsidyllen:

Anders bor i en lugn småstad och äger en villa värderad till 3 miljoner kronor. Hans bolån är på 2 miljoner kronor med en ränta på 3%. Under 2023 betalar han 60 000 kronor i ränta. Anders kan också dra av det maximala schablonbeloppet på 30 000 kronor från sin beskattningsbara inkomst, vilket minskar hans skatt.


Skattejämkning av bolån kan vara en förmånlig möjlighet för att minska din skatt och göra boendet mer överkomligt. Kom ihåg att detta är generell information, och din specifika situation kan påverka ditt ränteavdrag. För detaljerad och personlig rådgivning rekommenderas det att du konsulterar Skatteverket eller en skatteexpert.

Markus Bromander

Författare

Markus Bromander har arbetat de senaste 10 åren inom bankvärlden och främst med bolån, ett ämne han anses vara expert inom. Med en ambition att göra svenskarna mer medvetna om bostadsmarknaden kommer det skrivas en hel del om marknadsläget, räntepolitik, hur du köper en bostad och alla andra funderingar som dyker upp när du funderar på hur du ska gå tillväga.

Relaterade artiklar

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator på hurmycketkanjaglåna.nu Att ta ett bolån är en av de största ekonomiska besluten i livet, och det är viktigt att ha all...