Vad är pantbrev och pantbrevskostnad?

Pantbrev

Att förstå pantbrev är avgörande när du tar ett lån för att köpa en fastighet. Det är ett viktigt juridiskt dokument som ger banken en säkerhet för lånet. Men vad innebär det egentligen och hur påverkar det din ekonomi? Här är allt du behöver veta om pantbrev och dess kostnader.

Vad är ett pantbrev?

När du lånar pengar för att köpa en bostad är det svårt att lämna fastigheten i pant fysiskt. Istället ger du banken ett pantbrev, ett digitalt dokument som representerar fastigheten. Detta dokument fungerar som säkerhet för lånet och ger banken rätt att sälja fastigheten om du inte kan betala tillbaka lånet.

Pantbrev för hus och andra fastigheter

Om du tar ett lån för att köpa ett hus eller en annan typ av fastighet måste du ansöka om ett pantbrev i samband med köpet. En fastighet kan ha flera pantbrev med olika belopp, och banken kan se en sammanställning på alla pantbrev i ett fastighetsbevis.

Kostnaden för pantbrev

Om fastigheten inte har ett pantbrev sedan tidigare måste du ansöka om ett nytt. Kostnaden för ett nytt pantbrev består av två avgifter: en expeditionsavgift och en stämpelskatt. Expeditionsavgiften är för närvarande 375 kronor, och stämpelskatten är 2 procent av pantbrevsbeloppet. Totalt beror kostnaden på storleken av pantbrevsbeloppet.

Pantbrev för bostadsrätt och ägarlägenhet

Om du äger en bostadsrätt behöver du inte ett pantbrev eftersom du inte äger själva fastigheten. Du kan dock pantsätta bostadsrätten och betala en pantsättningsavgift till föreningen. För ägarlägenheter kan du ansöka om pantbrev på samma sätt som för fastigheter.

Ansökan om pantbrev

Att ansöka om ett nytt eller kompletterande pantbrev är något banken tar hand om när du tar ett lån. Ansökan kräver vanligtvis information om fastighetsägaren, fastighetsbeteckningen och eventuellt skriftligt medgivande från maka/make eller sambo.

Vad händer vid försäljning av bostaden?

När du säljer din bostad frisläpper banken pantsättningen och eventuella pantbrev i samband med att lånet betalas tillbaka. Den nya ägaren tar över pantbreven och använder dem för sina lån. För bostadsrätter frisläpps lägenheten som säkerhet, medan ägarlägenheter kan ha pantbrev.

Summering

Pantbrev är en viktig del av processen när du tar ett lån för att köpa en fastighet. Att förstå dess funktion och kostnader är avgörande för att säkerställa en smidig fastighetsaffär. Genom att vara väl förberedd kan du undvika oväntade komplikationer längs vägen. Tänk på att kostnaden för pantbrev är avdragsgill i deklarationen, vilket kan vara en fördel vid försäljning av din tidigare bostad.

Anton Andersson

Författare

Anton Andersson har arbetat de senaste 10 åren inom bankvärlden och främst med bolån, ett ämne han anses vara expert inom. Med en ambition att göra svenskarna mer medvetna om bostadsmarknaden kommer det skrivas en hel del om marknadsläget, räntepolitik, hur du köper en bostad och alla andra funderingar som dyker upp när du funderar på hur du ska gå tillväga.

Relaterade artiklar

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator på hurmycketkanjaglåna.nu Att ta ett bolån är en av de största ekonomiska besluten i livet, och det är viktigt att ha all...