Effektiv ränta

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är en indikation på den totala kostnaden för ett lån, uttryckt som en årlig ränta i procent. Den inkluderar inte bara den nominella räntan utan även alla andra avgifter som är kopplade till lånet. Genom att visa den årliga räntesatsen ger den en mer rättvis bild av vad lånet kommer att kosta på årsbasis.

Beräkna effektiv ränta

calculate interest rate

Den effektiva räntan inkluderar inte bara den nominella räntan, utan också andra avgifter såsom uppläggningsavgift och aviavgifter. Detta gör att den effektiva räntan alltid är något högre än den nominella räntan. Dessutom påverkas den av antalet betalningar per år.

Genom att kombinera den nominella räntan med alla andra avgifter kan man beräkna den effektiva räntan. Detta ger en klar uppfattning om den totala kostnaden för lånet och hjälper låntagaren att planera återbetalningen på ett effektivt sätt. 

Den effektiva räntan kan vara svår att beräkna. Vi rekommenderar därför att prata med långivaren för att beräkningen ska bli korrekt. Att använda sig av en lånekalkylator kan också vara till stor hjälp för att få en tydlig översikt över lånekostnaderna.

För privatlån rekommenderar vi konsumenternas kalkylator för att beräkna effektiv ränta och andra kostnader kring ditt lån.

Varför ska man titta på effektiv ränta?

Att jämföra effektiva räntor mellan olika lånerbjudanden är avgörande för att få en korrekt uppfattning om lånekostnaderna. Även om en långivare kan erbjuda en lägre nominell ränta, kan de tillhörande avgifterna göra den effektiva räntan högre och därmed göra lånet dyrare i längden. När du jämför bolån eller privatlån rekommenderar vi därför att du jämför den effektiva räntan.

Anton Andersson

Författare

Anton Andersson har arbetat de senaste 10 åren inom bankvärlden och främst med bolån, ett ämne han anses vara expert inom. Med en ambition att göra svenskarna mer medvetna om bostadsmarknaden kommer det skrivas en hel del om marknadsläget, räntepolitik, hur du köper en bostad och alla andra funderingar som dyker upp när du funderar på hur du ska gå tillväga.

Relaterade artiklar

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator

Bolånekalkylator på hurmycketkanjaglåna.nu Att ta ett bolån är en av de största ekonomiska besluten i livet, och det är viktigt att ha all...